Een betere wereld willen we allemaal, helemaal de laatste tijd kunnen we onszelf wel een prettigere omgeving voorstellen. Met zoveel mensen op deze wereld wordt er ontzettend veel geconsumeerd en geproduceerd en Moeder Aarde moet het er maar mee doen. We kunnen als mensen toch wel iets meer rekening houden met onze omgeving? Wil jij weten wat Björn Borg doet om de wereld, stukje bij beetje, weer wat aangenamer te maken? Dat lees je hier in deze blog.

Mensen hebben kleding nodig

De kledingindustrie hoort bij een van de meest vervuilende industrieën. Maar mensen zullen altijd kleding nodig hebben, dus het is onder andere aan Björn Borg om die kleding op een duurzame manier te produceren en de CO2-voetafdruk te verkleinen. Björn Borg volgt de chemische voorschriften van de Europese Unie REACH en handhaven een verbod op de ‘zeer zorgwekkende stoffen’. Die stoffen zijn wettelijk toegestaan, maar vermoedelijk erg schadelijk. Ook wordt er veel water gebruikt in de traditionele kledingproductie, vooral voor het verven van materialen en stoffen. Björn Borg verft op een manier waarbij geen water nodig is en veel minder chemicaliën vereist. Ook wordt digitale druk gebruikt.

Duurzame materialen

Ondergoed van oude plastic flessen of koffiedik, hoe klinkt dat? Even wennen misschien, maar we moeten iets met al ons afval: er ontstaan gelukkig steeds meer duurzame technologieën en materialen. Björn Borg gebruikt de volgende materialen voor het productie van hun collecties:

Biologisch katoen

Dit ken je waarschijnlijk wel, katoen dat biologisch wordt geteeld om minder milieuvervuiling te veroorzaken. Björn Borg gebruikt GOTS-gecertificeerd katoen. Dat katoen wordt op een manier verwerkt waarbij de ecologische en sociale aspecten ook aandacht krijgen.

Tencel (lyocell)

Tencel wordt gemaakt van pulp van bijvoorbeeld eucalyptusbomen van duurzame boomkwekerijen. De productie kost weinig energie en natuurlijke hulpbronnen. Met Tencel komen er minder chemicaliën in de natuur terecht, omdat het volledig biologisch afbreekbaar is.

Gerecycled polyester

Dit polyester is van vezels die komen van plastic flessen en andere kunststoffen. Daardoor zijn minder hoogwaardige kunststoffen nodig met het fijne gevolg: minder CO2-uitstoot.

Gerecycled polyamide

Dat materiaal wordt gerecycled uit afval, zoals visnetten uit de zee, maar ook restafval van de eigen productie wordt gebruikt. Zo is er dus uiteindelijk minder afval en zijn minder natuurlijke hulpbronnen nodig.

Biologische hennep

Hennep heeft geen meststoffen nodig om te groeien en gebruikt daarbij veel minder water dan katoen. Hennep voelt als linnen, is zeer duurzaam, heeft antistatische eigenschappen, reflecteert bijna al het uv-licht en is 100% biologisch afbreekbaar en recyclebaar.

Mensenrechten

Björn Borg is lid van Amfori en past de Amfori BSCI Code of Conduct toe. Dat houdt in dat de fabrieken die voor Björn Borg produceren zich moeten houden aan bepaalde voorschriften met betrekking tot veiligheid, mensenrechten en arbeidsomstandigheden. Controles op de naleving van de Code of Conduct worden uitgevoerd door onafhankelijke inspectiebedrijven en twee keer per jaar gaat eigen personeel van Björn Borg naar de fabrieken om controles uit te voeren.

Winkels en verpakkingen

Al het winkelmateriaal, zoals displays, tassen, reclameborden, kledinghangers en de complete interieurs in de winkels van Björn Borg zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Op alle verpakkingen van het ondergoed van Björn Borg, zie je het FSC-logo staan. FSC is de afkorting van Forest Stewardship Council. Deze internationale non-profitorganisatie promoot het verantwoord beheer van bossen in de wereld en promoot producten die milieuvriendelijk geacht worden (en waarvoor bos nodig is, zoals de verpakkingen). In Zweden zijn de winkels al voorzien van hernieuwbare energie.

Een betere wereld begint bij jezelf

In je eentje kun je de wereld niet redden, maar als niemand iets doet, ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit. Alle beetjes helpen; kijk bijvoorbeeld eens naar wat je in huis zou kunnen doen om energie te besparen. Om bij het onderwerp te blijven: was zuiniger! Hoe warmer je wast, des te slechter is het voor het milieu. En echt heet wassen is ook niet zo vaak meer nodig, want de wasmachines en wasmiddelen van tegenwoordig zijn technisch sterk verbeterd. Je kleding gaat overigens ook veel langer mee als je het niet zo vaak wast. Dus voordat jouw outfit automatisch in de wasmand verdwijnt: vraag jezelf goed af of je kleding wel écht vies is. Als je was uit de wasmachine komt en dus nat is, moet het drogen. Gooi jij alles in de droger of hang je het lekker buiten te drogen? Dat laatste is natuurlijk veel beter voor het milieu en nog een voordeel: je was ruikt extra fris.

Iedere maand een nieuwe boxershort

Wil je zelf wat efficiënter leven met als doel meer tijd over te hebben voor belangrijke dingen? Neem dan een abonnement op ondergoed! Er zijn abonnementen voor zowel heren als dames. Heren hebben de keuze uit boxershorts van Björn Borg, Zaccini, Muchachomalo en IAMTORO. Dames kunnen kiezen voor strings, hipsters of minishorts van Björn Borg. Het is mogelijk om een keer per maand, eens per twee of per drie maanden een nieuwe onderbroek te ontvangen. Als je gaat voor ondergoed van Björn Borg, kun je kiezen voor boxershorts met print of in effen kleuren en voor katoen of microfiber.